söndag 12 juni 2011

12 månader

Vad kan bebisar göra denna månad?

Snart kommer ditt barn att börja gå, om det inte redan hänt. Med ökad rörlighet kommer ökad förmåga att hitta på äventyr. Både du och ditt barn kommer att få mycket motion!

Kommunikationen blir mer och mer ömsesidig nu. Om du frågar ditt barn var näsan är, kommer han eller hon kanske att peka på den. I takt med att ditt barns förståelse växer kan du börja visa vad som är gott uppförande, som att säga varsågod och tack. Det bästa är att alltid föregå med gott exempel. Du kanske till och med kan få hjälp att städa upp leksaker från golvet, med lite uppmuntran.

Vilken typ av aktiviteter tycker bebisen om nu?
Kring första födelsedagen kan ditt barns lekar förändras. Nu när ditt barn kan plocka upp och hantera små objekt utan större problem, kan nyfikenheten flyttas till mer energisk lek som tränar armar och ben (Sheridan 2008). Ditt barn kommer säkert att fortsätta roas av lugna lekar under korta stunder, men generellt kan ljudnivån bli högre.

Förmodligen tycker din bebis att det är roligt att slå omkull, välta och kasta saker (Sheridan 2008). Det kan roa att ge och ta leksaker och att fylla en hink eller liknande med t ex klossar och tömma ut dem igen. Detta fungerar med kastruller också. Man kan lägga mindre behållare i större och slå dem tillsammans för att få spännande ljud (Sheridan 2008).

Det kan vara både roligt och praktiskt att fylla ett lågt köksskåp med plastbunkar, byttor och ksmå kastruller. Det kan ge ditt barn en känsla av oberoende att ha tillgång till ett skåp att öppna och stänga självständigt som är fullt med roliga saker att leka med.

Hur gör jag läggdags enklare - mitt barn har börjat protestera?
En av fördelarna med att ha spädbarn är att de sover middag, så att man själv kan vila. Framåt första födelsedagen kan du börja stöta på patrull när det är dags att sova middag. Den växande lusten till oberoende kan också ta sig uttryck i protester vid läggdags.

Ha fasta godnattrutiner, som kan inkludera ett bad, massage eller godnattsaga. Detta kan hjälpa ditt barn att komma till ro, särskilt om du vill att han eller hon ska kunna somna själv, utan att du är där och vyssjar (NHS 2009a,b). Det är bra att ha fasta godnattrutiner även om du tycker det är mysigt att stanna hos ditt barn vid läggdags.

Helst bör du göra samma saker, i samma ordning, varje kväll: mata, bada, pyjamas, leka lite, läsa godnattsaga, sjunga vaggvisa, natta. Vilka aktiviteter du väljer är mindre viktigt, så länge de inkluderar mycket mys som gör att ditt barn känner sig tryggt och lugnt vid sänggåendet.

Försök undvika att ta ditt barn till vardagsrummet eller köket efter godnattrutinerna. Det är bättre att den andra föräldern eller syskon kommer till bebisens sovrum och säger godnatt, istället för att all aktivitet som pågår i andra rum gör godnattrutinerna ogjorda.

Ni kan dela på nattandet, så att en av er alltid badar, läser osv, medan den andra sjunger och lägger. Eller också kan ni turas om så att ni har "ledigt" varannan kväll.

Hur gör jag det lättare att lämna bebisen och säga hejdå?
Under de senaste månaderna har ditt barn förmodligen haft separationsångest då och då. Detta är helt naturligt - ditt barn älskar dig och behöver dig. Det är ett tecken på att ditt barn har en stark anknytning till dig (Sheridan 2008).

Om ni ska gå ut en kväll och har skaffat barnvakt, är det bra om de kan komma lite tidigare, så att ditt barn får tid att anpassa sig. När det sedan är dags att gå är det bäst att inte dra ut på det, utan ge puss och kram, lugnt säga godnatt och sedan gå. Tårarna kommer snabbt att torka när du väl har stängt dörren bakom dig.

Det är bra för ditt barns gryende självständighet om du låter honom eller henne gå till andra rum ett tag utan att du följer med, eller att du själv lämnar rummet under korta stunder. Vid första födelsedagen är det viktigt att hela huset är barnsäkert, så att ditt barn kan utforska fritt.

Det kan vara frestande att vilja hålla sitt barn i närheten hela tiden. Men det är bra för ditt barn att lära sig att du kommer tillbaks varje gång du gått någonstans. Fortsätt prata om ditt barn gråter, så att han eller hon kan höra dig.

Betyder mitt barns "prat" något?
Ditt barns vokabulär består förmodligen fortfarande bara av ett fåtal ord, förutom "mamma" och "pappa", men man kan få höra korta meningar på bebisspråk (ICAN 2007, RCSLT 2003). Det kan mycket väl vara så att ditt barn försöker säga något, så svara om du kan. Du kan fortsätta med att ställa en fråga, så kanske ditt barn svarar på samma sätt.

Nu kanske ditt barn kan svara på enkla frågor och instruktioner, i synnerhet om de åtföljs av förtydligande gester (Sheridan 20083, Talking Point 2005b). Pröva t ex att fråga "Var är din mun?" och peka på den. Eller "ge mig muggen, är du snäll" och peka på muggen. Du kanske får svar på bebisspråk eller med gester.

I takt med att din bebis utvecklas och förstår mer och mer är det bra att lära honom eller henne gott uppförande, som att säga varsågod och tack. Detta är särskilt givande vid familjemåltider.

Ditt barn kommer snabbt att lära sig att sådana tillfällen är sociala och roliga. Betona "varsågod" och "tack" och gör städdags till en lek. Ditt barn kommer förmodligen inte att förstå riktigt ännu, men det är bra att börja.

Hur hjälper jag mitt barn att lära sig ord?
Du kan hjälpa ditt barn bilda sammanhang mellan ord och det de betyder. Ju mer du gör detta, desto fortare växer ditt barns vokabulär. Fortsätt m a o prata med ditt barn och berätta vad saker heter (RCSLT 2003, Talking Point 2005).

Räkna steg högt när ni går i trappor och peka på frukt och grönsaker i affären och säg vad de heter och vilken färg de har. Högläs en favoritbok och be ditt barn peka på saker du nämner. Ge ditt barn valmöjlighet ibland. Fråga om han eller hon vill ha röda eller blå sockar, eller leka med klossar eller stapla koppar (RCSLT 2003). Du kanske inte får svar, men du kan också få en kul överraskning!

Mitt barn har inte börjat gå ännu. Kommer han eller hon att göra det snart?
Denna viktiga milstolpe är nästan här. Om det inte redan hänt, kommer det förmodligen att ske denna eller nästa månad (Sheridan 2008). Men det finns inte orsak att vara orolig än på några månader.
De första stegen tas ofta på tå, med utåtvända fötter. Ha kameran redo!
Utvecklas min bebis normalt?
Alla barn är unika och når milstolpar i sin egen tid. Detta är bara riktlinjer som beskriver vad din bebis kanske gör just nu, eller kommer att göra snart.

Om din bebis föddes för tidigt (innan vecka 37) finner du förmodligen att den behöver lite mer tid på sig innan den når de milstolpar som andra barn i samma ålder når. Därför anges för tidigt födda barns ålder ofta med två tal:

•Kronologisk ålder, räknad från födelsedatumet.
•Korrigerad ålder, som beräknas från det beräknade förlossningsdatumet.
Förvänta dig snarare att ditt för tidigt födda barn utvecklas enligt sin korrigerade ålder, inte sin kronologiska ålder. På barnavårdscentralen kommer man att utgå från ditt barns korrigerade ålder när man tittar på utvecklingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar