söndag 9 juni 2013

Plantering av äppelträd!

Plantering av Äppelträd nr 2
 
Här växte tridigare en Ölandstok, men efter vintern blev den inte så fin.
Så den grävdes bort, och ett till Äppelträd planterades mot grannens garage..

 
Nu på morgonen har jag fått hjälp av tjejerna som har kör sten till mig.
Med hjälp av ett snöre fick jag en någorlunda rund ring.


Denna gång blev det ett Äppelträd från Plantagen som heter Malus Aroma.
Och den ingick i en av de träd som vårt andra Äppelträd behövde för att pollineras.
 

Äppelträd - plantera så här

Att plantera ett äppelträd är enkelt! Här kan du följa steg-för-steg om du känner dig osäker. Ingen trädgård skall vara utan ett äppelträd så har du inget är det hög tid att plantera.
 
 
Växtplats
Vindskyddat och soligt, där trädet har gott om utrymme att växa till sig.
Jord
Bör vara näringsrik, ogräsfri och väldränerad.
Planteringstid
Kan planteras från vår till höst.
Plantering
1. Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad medan du gräver planteringsgropen, som bör vara minst 80 cm bred och lika djup.
Blanda gärna den befintliga jorden med t ex Blomsterlandets planteringsjord eller Trädgårdsjord, som passar alla fruktträd. Det är bra om sidorna i gropen är uppluckrade eftersom rötterna då kan söka sig neråt och ut åt sidorna. Är jorden runt omkring mycket kompakt kan gropen bli som en hink – och trädet får svårt att skicka ut rötter åt sidorna vilket gör att det tar längre tid att stå stadigt.
2. Sätt ner en stör (eller tre störar i triangel till ett större träd).och därefter trädet. Stören bör inte gå längre upp än där kronan grenar sig. Detta för att kronan ska kunna vaja fritt och trädet etablera sig ordentligt.
3. Sätt därefter ner trädet. Det är viktigt att trädet kommer på samma djup som i krukan så att förädlingsstället (den lilla knölen längst ner på stammen) kommer ovan jord. Ett träd som planteras för djupt eller för ytligt växer sämre.
4. Bind fast trädet mot stören/störarna med hjälp av ett särskilt trädband. Sätt även gnagskydd på den unga stammen för att skydda det mot rådjur, harar, och andra gnagare.
5. Fyll upp med jord och trampa jorden på plats
6. Vattna rejält!
7. Fyll på med ytterligare ett lager med jord som du inte trampar på.
Skötsel
Håll en öppen yta runt trädet, täck gärna med bark eller dylikt så slipper trädet konkurrera med ogräs, du slipper också riskera att skada trädet med gräsklippare eller trimmer om det växter gräs nära stammen.
Vattning
Vattna rejält under torra perioder, särskilt viktigt första året efter plantering.
Gödsling
Efter ca ett år har näringen gått ur jorden och då kan du gödsla trädet genom att sprida ut Algomin Trädgårdsgödsel på marken under kronan maj-juni.
Beskärning
Ett nyplanterat äppelträd bör beskäras för att du ska bygga upp en stadig och vacker krona. Första vårvintern(mars-maj beroende på var i landet du bor) gör du en grundbeskärning. Planterar du på våren, gör du beskärningen samma år. Välj ut ett toppskott och 3-4 sidoskott som växer jämnt runt stammen, men på olika höjd och klipp bort alla andra sidoskott. Lägg snittet precis ovanför en knopp (öga) som riktas utåt så kommer tillväxten att ske från det skottet och i den riktningen. Toppskottet får gärna sticka upp lite högre än de andra.
Använd rengjord, vass sekatör. Fortsätt beskära trädet varje vår med syfte att skapa en vacker krona och så att luft och sol kommer åt att lysa på all frukt. En viss beskärning kan ske under sensommaren. Om du har ett familjeträd är det viktigt att spara minst en gren för varje sort!
Lycka till med planteringen av dina äppelträd!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar